Logo
Vytisknout tuto stránku

Lednový FRESH - Využíváme zážitkovou pedagogiku

Lednový FRESH - Využíváme zážitkovou pedagogiku

Již dlouhou dobu intenzivně sleduji severské školství a seznamuji se s jeho postupy, metodami, které tamní školy využívají, a formami výuky. Klíčový je pro mne především aktivní způsob vzdělávání, kdy student není jen pasivním posluchačem, ale je do procesu výuky aktivně zapojen, sám ho posouvá a směřuje. V důležitosti těchto metod a směrech, jimiž by se měla ubírat inovace našeho českého vzdělávacího systému, se plně shoduji s kolegyní Stáňou Černou. I díky tomu jsme se domluvily na jasném cíli - zrealizovat pro studenty tzv. eduLARP, jednu ze zde neznámých, ale na severu hojně užívaných aktivizačních metod výuky.

EduLARP je vzdělávací formou tzv. LARPů (Live Action Role Playing), které jsou hraním rolí v určité vystavěném příběhu. Díky nim člověk prožije různé situace a emoce, vyzkouší si své reakce, nese důsledky svých rozhodnutí. Daná metoda představuje formu zážitkové pedagogiky, kdy student učivo sám prožívá a skrze roli se seznamuje s jeho obsahem, což v procesu učení prokazatelně nese jasný důsledek - vyšší efekt na zisk a zachování vědomostí a dovedností, rozvoj mnohých kompetencí.

Společně se Stáňou Černou jsme se rozhodly vytvořit eduLARP, který by mapoval protektorátní dějiny na našem území, a to s přesahem do prosince 1938 a května 1946. Studenti třídy 4.C 8letého oboru, s nimiž jsme LARP realizovali, si tak na osudech české židovské a české árijské rodiny prošli složitým historickým obdobím, poznali dopad historických a politických událostí na život lidí ve 30. a 40. letech. Podstatou metody je totiž fakt, že každý ze studentů má v příběhu svoji roli (otec, matka, syn, švagr...), jejíž život žije, sám formuje, ale vždy je současně ovlivňován zásahy zvenčí, s nimiž se musí vyrovnat - protektorátním zřízením, Neurathovými zákony, heydrichiádou, zabavením majetku, výslechy gestapa, apod. Studenti se tak přirozenou, zábavnou a aktivní formou seznámí s daným učivem, podpoří kognitivní i afektivní cíle edukace.

EduLARPy mají pro studenty nesčetně pozitiv, neboť jejich osobnost rozvíjí ve všech směrech. Jejich negativem může být snad jen vysoká časová náročnost, a to na realizaci i přípravu, která v našem případě znamenala pro mne a kolegyni téměř dva měsíce, a to včetně schůzek s odborníkem, který LARPy realizuje pro veřejnost. Tváří v tvář nadšení studentů nás ale ani tento fakt od dalších LARPů neodradil.

Mgr. Ivana Veselková

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *