Logo
Vytisknout tuto stránku

Lednový FRESH - Kdo trénuje mozek, má navrch

Lednový FRESH - Kdo trénuje mozek, má navrch

Ke škole, tedy ke vzdělávání, odjakživa patří myšlenkový proces, který v sobě zahrnuje mnoho činností mozku. Za doby Jana Ámose Komenského a ještě dlouho po ní nikdo neměl ani tušení, jak mozek funguje. Sice jeho části byly již podrobeny rozboru a zkoumání, o tom, co a jak popohání jeho fungování, však nikdo neměl ani potuchy. Až s příchodem moderních věd, konkrétně neurovědy, se nám začaly rozkrývat taje našeho mozku. Dnes víme, co způsobuje přenos informací či našich pocitů, dnes víme, co jsou synapse, dendrity nebo neurotransmitery, máme již představu o tom, jaké možnosti nám náš mozek vytváří. Bohužel tyto revoluční informace pronikají velmi pomalu mezi širokou veřejnost, a málokdo tedy tuší, jaké trumfy držíme v rukou. Až se naučíme využívat kapacitu našeho mozku lépe, budeme více rozumět sami sobě i druhým, budeme více ovládat naše vlastní myšlení, pocity, emoce i rozum jako takový. 

Pro mnohé vědce je s velkým podivem skutečnost, že právě vzdělávací instituce, naše milé školy, nepracují s nejnovějšími vědeckými poznatky a setrvávají v hluboké nevědomosti a nečinnosti. V posledních několika letech se uskutečnilo mnoho  průzkumů a anket na toto téma. Výsledky jsou velmi smutné. Na otázky typu Učili jste se ve škole něco u mozku a o tom, jak mozek funguje? nebo Učili jste se ve škole o fungování paměti? nebo Učili jste se paměťové techniky nebo Jak se soustředit? téměř sto procent lidí odpovídalo NE, NE, NE. Nejprogresivnější v této oblasti jsou severské země, kde již do svého kurikula školy zařazují předměty směřující k získání schopností umět se učit a porozumět fungování mozku. Kde jinde než ve škole by taky měl člověk tyto schopnosti získat?!

Protože se snažíme sledovat moderní trendy a reagovat na ně, rozhodli jsme, že letošním rokem zahájíme etapu zaměřenou právě na pochopení a především trénink mozkových funkcí. Je nám samozřejmě jasné, že je to dlouhodobý proces, že výsledky se nedostaví okamžitě a že je před námi mnoho práce. Někteří pedagogové již prošli náročným kurzem o fungování a rozvoji mozku, připravujeme i další vzdělávání pedagogů v této oblasti. Již nyní pedagogové cíleně pracují s některými učebními nástroji (například s myšlenkovou mapou), které vedou k rozvoji schopnosti umět se učit, vzniká střednědobý plán, jehož výsledkem by mělo být důrazné zaměření školního kurikula na schopnost seberozvoje studentů, a to včetně schopnosti trénovat svoje rozumové schopnosti. Naším cílem je vštípit studentům fakt, že každý z nás má obrovské vrozené možnosti, které nám nabízí náš mozek. Když se je naučíme využívat a řídit, přinese nám to mnoho výhod. Budeme například schopni se efektivněji učit, budeme kreativnější, budeme umět odpočívat, lépe se soustředit, budeme mít lepší paměť, pozornost a představivost, v neposlední řadě si budeme vytvářet zábrany proti mentálnímu úpadku stáří.  

Roční plán činností školního roku 2016/17:
1. pololetí – stanovování dílčích úkolů, vytváření plánu, vzdělávání pedagogů – kurz
2. pololetí – vzdělávání pedagogů, správné využívání myšlenkové mapy (studenti), cvičení na rozvoj paměti (studenti)
 
Kognitivní (rozumové) funkce mozku:
1. Pozornost, soustředění
2. Paměť
3. Zrakově-prostorové schopnosti
4. Jazyk a řečové schopnosti
5. Myšlení a exekutivní funkce (řešení problémů, plánování, rozhodování, sebeřízení apod.)

 

Mgr. Renáta Zajíčková

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *