Logo
Vytisknout tuto stránku

Říjnový FRESH - První roční cíl školního roku 2016/2017

Jako každý rok si i letos naše škola stanovila nové cíle, jichž bychom rádi dosáhli ve prospěch studentů.

S tím, jak se postupně komplikují společenské a politické vztahy a mění právní řád, stává se čím dál významnější potřeba naučit se třídit informace podle důležitosti, ale také jejich kritické posouzení, jakož i rychlá a pružná schopnost mladých lidí v reakcích na tyto změny.

Proto jsme se rozhodli, že jedním z našich cílů musí být zvyšování občanských kompetencí studentů.

O co vlastně jde?

Jedná se o poměrně velkou soustavu nejrůznějších návyků a praktických dovedností. Na začátku musí být prvek motivační. Chceme povzbudit mladé lidi nám svěřené, aby se více a aktivněji zajímali o veřejný prostor, a to nejen o státem organizované struktury, ale neméně i o neziskovou sféru a dobročinnou činnost. Z představy, že vše vyřídí neviditelná ruka trhu sama, už česká společnost řádně vystřízlivěla. I naši mladí kolegové vidí, že ani rapidně se zvyšující míra státní ingerence a regulace k řešení celospolečenských problémů a rizik nepřispívá v té míře, jakou jsme třebas očekávali. A právě zde je prostor pro občanskou angažovanost, aktivitu a empatii. V materializujícím se světě se čím dál naléhavěji ozývá potřeba po prostém lidství, humanitě a empatii. Rádi bychom společně se studenty objevovali nové možnosti pro rozvoj občanské participace. Jen na nich pak bude, zda najdou v nějaké formě své místo a seberealizaci.

Dalším, neméně důležitým, prvkem je schopnost prakticky se orientovat v měnícím se právním řádu a jeho dopadech na nás všechny. Student by měl být schopen s jistotou založit živnostenské podnikání se vším všudy, založit a organizovat právnickou osobu nebo si vyřídit (doufejme, že to nikdy nebude potřebovat) důležité náležitosti na úřadu práce nebo místním úřadě.

Z důvodů výše uvedených jsou postupně okrajována naše občanská práva a svobody. Nejde o to předkládat mladým lidem hotové „pravdy“, ale za pomoci kritického myšlení je motivovat, aby politickou elitou předkládaná hotová řešení směřující k čím dál vyšší míře přerozdělování a organizace všech stránek společenského života vnímali kriticky, aby se snažili vidět pod povrch věcí, hledat souvislosti a účinně se bránit.

Jak toho chceme dosáhnout?

Pro nabídku možností uplatnění v neziskové sféře, občanské soudržnosti a projevů humánních činů budou sloužit především realizace plánů práce metodičky prevence, výchovné poradkyně a třídních učitelů. Nicméně každý pedagog má vedle povinnosti vzdělávací i povinnost usilovat o rozvoj právě těchto kompetencí svých žáků. Není problém, aby učitel myslel v souvislostech a své žáky inspiroval prakticky v jakékoliv hodině.

Pro získání praktických dovedností při jednání se státní mocí mohou složit především předměty jako obchodně podnikatelské vztahy (oktávy), leadership (septimy), základy společenských věd a výchova k občanství. Hodně záleží na aktivitě vyučujících a jejich schopnosti vzbudit ve studentech o tuto problematiku zájem.

Konečně kritické myšlení zůstává stále středem našeho zájmu a je čím dál více vnímáno jako nedílná součást výuky všech předmětů. Ale nejen to. Všichni učitelé mohou své svěřence ještě lépe motivovat k tomu, aby nacházeli nové výzvy a kladli si i odpovídající otázky. Lze to nejen při hodinách základů společenských věd (zejména v kvintách), ale též hledáním souvislostí a konsekvencí v naší historii, tedy v dějepise, ale i v nejrůznějších seminářích (historickém, filosofickém atd.) a především v rámci tak oblíbeného projektového vyučování.

Prosíme, mluvte se svými dětmi o společenských otázkách, motivujte je společně s námi, vyslechněte si jejich názory a diskutujte s nimi. Potřebují náš čas, příklad a reálné přesvědčení, že je vnímáme jako rovnocenné partnery. To je nejlepší forma spolupráce mezi školou a rodinou. Máme přece společný cíl.

Mgr. Jakub Císař

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *