Logo
Vytisknout tuto stránku

Yeys - Your Europe, your say

Já - Alice Burianová, Jakub Ferda a Emma Halászová jsme byli vybráni na reprezentaci naší školy, a to i celé České republiky, na akci Yeys (Your Europe, your say). Yeys je akce, která pomáhá studentům být slyšeni a přednést jejich návrhy. Tato akce se pořádá každý rok v Bruselu a tématem letošního roku 2023 byla demokracie.

Dne 3. března jsme společně s profesorem Mgr. Kosinou a profesorkou Mgr. Švábovou odletěli do Bruselu. Protože jsme přiletěli brzy ráno a akce začínala až za několik hodin, rozhodli jsme se prozkoumat město a navštívit Grand Place, čůrajícího chlapečka a ochutnat proslavené waffle. Byly výborné. Poté jsme se připravili na akci. Po oficiálním přivítání od pánů Gianluca Brunetti (EESC Secretary-General) a Cillian Lohan (EESC Vice-President for Communication) jsme se seznámili se studenty z ostatních zemí pomocí her. Celkem se akce zúčastnilo 105 delegátů z 27 členských států EU a 7 kandidátských států na vstup do EU.

Druhý den byl věnován workshopům. V první části workshopu jsme se věnovali tématu účasti občanů v politice. Následně jsme se zúčastnili hry "Evropská dystopie", kde jsme vymýšleli nejhorší scénáře pro Evropu a snažili se předložit konkrétní nápady, jak jim předejít. Po krátké pauze jsme pokračovali ve druhé části workshopu, kde jsme se věnovali brainstormingu a předložili konkrétní politická doporučení týkající se zapojení mládeže a udržitelné demokracie v Evropě.

Na závěr každá skupina zvolila jednoho reprezentanta, který přednesl naše nápady a doporučení. Moje skupina získala největší počet hlasů, a to díky nápadu EU simplified – aplikace, která umožní mladým lidem přímé zapojení do politiky a občanské společnosti tím, že si vyberou své hlavní zájmy a budou sledovat nejnovější vývoj na místní úrovni. Mě osobně zaujaly i další nápady, např. Projekt YDO (Youth Democratic Opinion), který zlepší kvalitu občanské vzdělanosti a angažovanosti v Evropě zavedením ambasadorského programu EU, který bude shromažďovat názory mladých lidí a bude je tlumočit zástupcům evropské politiky.

Po hlasování jsme si užili představení od skupiny Theatre Navpaky. Poslední den už nebyl žádný program, tak jsme se rozhodli navštívit Atomium. Na zpáteční cestě jsme málem nestihli let z Frankfurtu do Prahy, protože jsme tančili Just Dance na letišti a zapomněli sledovat čas. 

Musím říct, že tento zážitek je pro nás nezapomenutelný. Bylo skvělé se sejít se studenty z ostatních evropských zemí a diskutovat s nimi o demokracii. I když jsme každý z jiného koutu Evropy, všechny nás trápí podobné problémy. Bylo fajn si o nich vzájemně popovídat a hledat způsoby jejich řešení. Každý k tomu přispěl svým úhlem pohledu. Jsme hrdí na to, že jsme reprezentovali ČR.

Alice Burianová, 7.B

 

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *