Logo
Vytisknout tuto stránku

Ukázka mediace v rámci projektu Řád a pořádek

V rámci projektové výuky právních disciplín školu navštívila dne 11. prosince 2018 Ing. Kateřina Bělková, mediátorka působící také ve Velké Británii, a Mgr. Jan Valoušek, advokát s oprávněním k mediaci. Byli pozvání proto, že celá roční koncepce výuky práva je zaměřena na pochopení složitosti civilního i trestního soudního řízení včetně psychické, časové i finanční zátěže s tím spojené. Studenti jsou tedy postupně prakticky seznamováni se všemi dostupnými prostředky, které jim mohou oddálit či zjednodušit proces soudní řízení.

Seznámení s mediací proběhlo formou ukázky, v níž jako účastníci sporu participovali sami studenti. Samotnou mediaci prováděla profesionální mediátorka. Nejdůležitější částí bylo pro studenty uvědomění, že za každým "neřešitelným" obchodním, rodinným nebo např. školním konfliktem nejsou jen objektivní okolnosti, ale vždy nějaký psychologický aspekt na jedné nebo druhé straně, který si mnohdy žádná ze stran neuvědomuje. Tento aspekt neumožňuje stranám sporu dospět k racionálnímu řešení a způsobuje často citové nebo finanční ztráty. V průběhu ukázky mediace  došlo mezi  stranami  s  pomocí  mediátora   k identifikovávání a překonání takového psychického bloku ve zvolené rodinné situaci a k nalezení kompromisního řešení. V rámci diskuse po absolvované ukázce většina uvedla, že mediaci a její použití dříve neznali, ale určitě by ji sami pro řešení konfliktů použili.

Mgr. Hana Třebická, zástupkyně ředitelky pro pedagogiku

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *