Logo
Vytisknout tuto stránku

Historický klub

V letošním školním roce jsme se patrně naposled sešli při příležitosti exkurze historického klubu. Protentokrát byl hlavním bodem programu Hradec Králové jako jedno z nejkrásnějších měst naší vlasti. Celodenní výlet, který krom samotného Hradce zahrnoval také památník bitvy u Sadové (někdy také u Chlumu) z roku 1866, započal na Hlavním nádraží v Praze v sobotu 19. 5. v osm ráno. Následoval přejezd do Dlouhých Dvorů a krátké putování k památníku, který, ač nevelký, nám poskytl vyčerpávající informace nejen o samotné bitvě, ale i o celé Prusko-rakouské válce. Největší ohlas však měl výstup na vyhlídkovou věž v těsné blízkosti muzea bitvy. Krátce po poledni už nás ale neúprosný čas směřoval zpátky na vlak do Hradce Králové, kde studoval náš výjimečný host a kolega Zbyněk Vacek. Právě díky němu jsme mohli projít městem, jež si oprávněně (díky činnosti architektů Gočára a Kotěry) vysloužilo přezdívku „Salon republiky“. Vyčerpávající den pak zakončila tradiční soutěž „O poklad Karla von Münchhof“, ve které účastníci uplatnili znalosti získané v průběhu exkurze. Vítězem se po lítém boji nakonec stal Vladen Petrov (3. A).

Závěrem bych rád poděkoval všem účastníkům za pohodový průběh celé soboty a kolegovi Zbyňku Vackovi za naplánování procházky po Hradci Králové a sofistikovaný výklad v jejím průběhu.

Příští rok se na další akce těší

Bc. Karel Dinda, pedagog školy 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *