Logo
Vytisknout tuto stránku

Projekt Okolí mé školy

Projekt Okolí mé školy

Na počátku září jsme s radostí přivítali více než 50 žáků prim a již v říjnu je čekal první z celé řady projektů, které budou realizovat v průběhu svého studia. V případě „Okolí mé školy“ se jedná o krátkodobý projekt, v letošním roce byl realizován během měsíce října. I díky rekordnímu počtu žáků došlo k integraci 8 předmětů a vytvoření 8 skupin po 6-8 žácích. V čele každé skupiny stanul vyučující daného předmětu. Jim také patří obrovské poděkování za to, že byl celý průběh bezproblémový a pro žáky zábavný. 

Projektu jsou v rámci výuky věnovány dva vyučovací dny. První den (letos to byla středa 11. 10.) je určen pro realizaci projektu (sběr informací, tvorba výstupu, příprava prezentace) a druhý (většinou se jedná o 1-2 vyučovací hodiny) pro prezentaci výstupu. Na počátku čekaly na studenty první náročné úkoly, vybrat si vhodnou skupinu a následně se ještě před prvním dnem dohodnout s vyučujícím na způsobu plnění projektu. V samotné realizaci pak v průběhu šesti vyučovacích hodin vystupují jako odborníci na konkrétní předmět a zjišťují konkrétní informace pro naplnění cíle své skupiny. Zde se projevuje nutnost účinné spolupráce mezi žáky. 

Poslední a patrně nejvíce stresující částí projektu je závěrečná prezentace před rodiči případně spolužáky. V mezidobí mezi prvním dnem realizace a prezentací skupiny dokončují svou práci, připravují si prezentace, dolaďují se drobné ale potřebné detaily. 

Ve středu 25. 10. pak přišel ten velký okamžik, kdy se práce osmi týmů odborníků slila v jeden celek, který mohli přítomní rodiče vidět na vlastní oči. Ačkoliv mohla být na některých vystupujících patrná nervozita z přítomnosti tolika rodičů a také nutnosti mluvit do mikrofonu (ono to vážně není snadné – pozn. autor),  výsledek byl rozhodně výborný. 

Možná Vás teď napadne, že až do této chvíle jsem se vůbec nezmínil o tom, jaké předměty byly do projektu zařazeny. Neudělal jsem je úmyslně. Jako garant tohoto projektu jsem spokojený, že naplnil to, co od něj očekáváme. Zejména rozvoj dovedností a klíčových kompetencí. V rámci závěrečného hodnocení v jednotlivých předmětech, ale také průběhu prezentací pak naplnil jeden z letošních cílů naší školy, a to je pracovat na hodnocení a sebehodnocení žáků. 

Na závěr mi dovolte poděkovat kolegyním (Lucii Šindelářové, Evě Hubáčkové, Pavle Trunečkové, Marii Šmilauerové, Lence Palkovské, Radmile Pešlové) a kolegovi Jakubu Janalíkovi za vzornou spolupráci a průběh projektu. A Stanislavě Černé, naší skvělé projektové manažerce, za podporu.

Bc. Karel Dinda, garant projektu

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *