Logo
Vytisknout tuto stránku

Historický klub - Praha - Bratislava - po stopách rozvodu Československa

Jak již v minulém FRESHI informoval kolega Karel Dinda, je v tomto školním roce v historickém klubu realizován cyklus „Po stopách …“, který byl zahájen vzpomínkou na listopadové události roku 1939 a 1989. Na druhý listopadový víkend jsme nachystali pokračování tentokráte s tematikou rozdělení bývalého společného státu Čechů a Slováku. Vydali jsme se tak po stopách rozvodu Československa. Zájem o akci byl velmi slušný. Jelo 21 studentů včetně těch ze zahraničí. 

V pátek jsme po příjezdu do Brna zamířili do zahrady vily Tugendhat s památným stromem, pod kterým se sešel Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem v létě 1992 při rokování o rozdělení republiky. Hlavním programem soboty byla Bratislava se svojí dominantou – Bratislavským hradem a také Děvín, ze kterého je krásně vidět na soutok řek Moravy a Dunaje. Studentům jsme právě zde vyprávěli o ochraně státních hranic v éře reálného socialismu, protože právě těmito místy hranice procházela. V blízkosti soutoku byl navíc v době naší návštěvy budován památník „Železné opony“. V neděli jsme s kufry nebojácně vystoupali na brněnskou dominantu, totiž hrad Špilberk. Ze „Špilasu“ nás už čekal návrat do Prahy. 

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem účastníkům a hlavně kolegovi Karlu Dindovi pro jeho organizační dovednosti a zápal pro věc. 

6. 12. nás čeká akce „Po stopách sv. Mikuláše“ a během ledna se vydáme Po stopách pražských pověstí a legend. Zveme všechny studenty i rodiče!!! 

Bc. Martin Zelinka

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *