Logo
Vytisknout tuto stránku

Amnesty International

Amnesty International

V rámci primární prevence proběhl v letošním roce poprvé na našem gymnáziu vzdělávací program zaměřený na lidská práva a prevenci diskriminace, rasismu a extremismu. Celý program byl postaven na tréninkových aktivitách, které posilují schopnost studentů vnímat živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv, umožňují jim konfrontovat jejich předsudky a vedou je k organizování vlastních studentských akcí. Projekt byl rozdělen do čtyř setkání a zúčastnili se ho žáci čtvrtých ročníků osmiletého studia.

Studenti prostřednictvím autentických příběhů lidí definovali pojmy jako xenofobie, rasismus a diskriminace nebo se učili překonávat zažité stereotypy a strach z neznámého. V rámci vzdělávacího programu se studenti zúčastnili mezinárodní podpisové akce „Maraton psaní dopisů“, jehož cílem je každoročně upozornit na nespravedlivě vězněné, týrané či napadené osoby.  Ze čtyř životních osudů se rozhodli pro dívku Marii z Burkina Faso, která byla již ve třinácti letech provdána za sedmdesátiletého muže, aby mu rodila děti, a pro gaye Costa z Řecka, který je stále i se svým přítelem terčem útoků různých rasistických skupin. Studenti se do aktivity pustili s velkým zápalem a třebaže jsme škola menší, shromáždilo se 396 podpisů. 

 

© 2014 - 2021 Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Praha s.r.o. | Kuncova 1580, 155 00 Praha 5, +420 251 550 846 | info@gmvv.cz
Správu převzal: Agionet.cz, 2020 *